Met muziek naar je onderbewustzijn

Download de gratis
Spotify Playlist

Met muziek naar je onderbewustzijn tijdens een psychedelische reis

Muziek speelt een belangrijke rol in de totale beleving van een psychedelische reis. Wij zien het ook als een van de weinige manieren waarop we de psychedelische reis willen (en mogen) beïnvloeden.

Tijdens een ceremonie kiezen we muziek die je normaal niet op de radio hoort. Het is een mix van vocale en instrumentale muziek. Sommige nummers zijn speciaal gericht op frequenties die weer afgestemd zijn op bepaalde hersengebieden en/of chakra’s. We kijken naar de reactie van de deelnemers hierop. Ook stiltemomenten worden vaak als intens beleeft.

Een psychedelische reis met psilocybine verloopt in 3 – 4 golven van intensiteit. Daar speel je met de muziek op in of omgekeerd, dat je de golven stuurt met de muziekkeuze of stiltes. Bij The Matter gebruiken we nooit een vaste playlist, want de golven en tijdsduur staan niet van tevoren vast.

Het eerste uur: het duurt na inname 20-60 minuten voordat de psilo gaat werken. Dit is de periode waarin de deelnemers zich over moeten geven, de controle los moeten laten en daar hoort rustige comfortabele muziek bij, vaak ook met vocals. De muziek van artiesten als Ayla Schafer, Ajeet Kaur en Peia is hiervoor heel geschikt.

De eerste golf start: je kiest steeds rustigere muziek totdat iedereen in zijn eerste golf gaat. Mantra’s zijn in de voorfase van de eerste golf heel geschikt.

Tijdens de eerste 2 diepe golven werkt het goed om instrumentale achtergrond muziek zoals bijv die van Jon Hopkins, Parijat af te wisselen met wat actievere muziek tijdens de dalen van de reis. In het midden van de reis maken we ook vaak gebruik van sjamaanse drums met of zonder shakers. Dit zijn vaak nummers van 20-30 minuten lang. De kracht van de frequentie van de drum of een shaker kan alleen al een trance induceren.

Soms mag ook bewust bepaalde emoties zoals verdriet opgewekt worden. Filmmuziek zoals bv van The Gladiator (Lisa Gerrard) of bijv Schindlers List werkt daar heel goed voor. Filmmakers zijn echt specialisten in emotiebeïnvloeding.

Op het eind kun je weer wat vrolijke muziek gebruiken om de reizen af te ronden, zoals de muziek van Curawaka, Rising Appalachia, Nessi Gomes of zelfs Danny Vera.

Het laatste nummer vind ik zelf belangrijk en heel leuk om te kiezen. Afhankelijk van de ceremonie is dat een actief (dans-) nummer of een indringend emotioneel nummer.  In de bijgevoegde (verkorte) voorbeeldplaylist heb ik gekozen om af te sluiten met de live versie van Nessi’s Gomes “All related”.  Prachtig nummer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze avonturen.